torstai 30. tammikuuta 2014

Portugalimaista!

Heei kaikki!

Ekaks pakko sanoa; JES, tänään ei satanut kun ehkä 2 pisaraa vettä. :D Meille se on suuri juttu, sillä koko päivä me työskennellään ulkona. Tänään työpäivä aloitettiin tuttuun tapaan samallailla kuin aikaisempinakin päivinä, eli ulosteiden keräyksellä ja loppupäivä me sitten ulkoilutettiinkin koiria.Välillä tarhalla tulee melko paha mieli, sillä kaikki koirat innostuu paljon jo pelkästään hihnan näkemisestä ja yritä siinä sitten valita, mitä koiraa lähdet käyttämään lenkillä ja mikä koira mahdollisesti jää seuraaville päiville. Kaikkia koiria vaan yksinkertaisesti EI MITENKÄÄN kerkeä käyttämään lenkillä joka päivä. Tarhan yksikään koira ei kuitenkaan ole toisarvoinen. Kun vaan omistais enemmän käsiä tai olisi enemmän aikaa..
"Ota mukaan"..
"Ota mukaan"..

"Ota mukaan"
Tarhalla me ollaan pääsääntöisesti ne ketkä koiria lenkittävät, sillä muut eivät kerkeä sitä tekemään, joten monet koirat joutuvat odottamaan lenkkivuoroaan muutaman päivänkin. Mutta yllätykseksi tänään tarhalle tuli kyläläisiä vapaaehtoisesti lenkittämään koiria. Eli tarhalla oli tänään montamonta onnellista koiraa! Tarhalla käy myös säännöllisesti nuoria lapsia, jotka aivan innoissaan lenkittävät koiria. Aivan mahtavaa!! :)


Mutta nyt aiheeseen.
Eli halutaan kertoa siitä, kuinka paljon Portugali eroaa tavoillaan tai ylipäätään olemuksellaan Suomesta.
Heti ensimmäisenä päivänä me huomattiin miten erimakuista Portugalilainen vesi on. Portugalilaisessa vedessä on suhteellisen paljon klooria, ja siltä se myös haiseekin. Hyvää se ei ole, mutta juotavaa. Lisäksi lämpimän veden tulossa kestää ns. liian kauan. Maitoa ei pidetä kylmässä ja se säilyy lähes puoli vuotta (??). Kaupoissa meidän onneksi on myös myynnissä fresh milkkiä ;) Tosin portugalilaiset eivät juurikaan tuoretta maitoa juo, sillä se on kallista heidän mielestään (70 snt).. No, jääpähän enemmän meille! ;D
Tähän mennessä me ei olla törmätty YHTEENKÄÄN autoon jossa on päivällä valot päällä. Täällä kukaa ei pidä kulkuvälineessä valoja päällä päivällä. Lisäksi ollaan huomattu, että kaikki autot joiden kyydissä ollaan oltu on ollut dieselautoja, tiiä sitten onko diesel autot yleisempiä täällä. Bensan hinta ainakin on paljon halvempaa kuin Suomessa.

No kun nyt päästiin puhumaan kulkuvälineistä, päästään siihen turvalliseen liikenteeseen..
Portugalissa kaikki ajaa rumasti sanottuna päin sitä ihteensä. Liikenne on todella holtitonta ja ajotiet on todella huonot ja monimutkaiset. Liikennenopeudet on jotain aivan kamalaa, jopa "taajamissa". Kevyenliikenteen väylän erottaa ainoastaan yksi viiva, eli siis liikenneympyrässäkin ihmiset kävelevät vajaan metrin päässä autoista. Lähes joka suuntaan on kaksi samansuuntaista ajokaistaa, ja kaistanvaihdot, huhhuh nepä ne vasta onkin.. :o Vaikka molemmat omistetaan ajokortti, niin voidaan taata että aivan satavarmasti ei lähdetä tuonne sekaan ajamaan. Hullua menoa.

Keittiön kalustoon ei kuulu tiskiharjaa vaan karhunkielellä pestään kaikki astiat. Myöskään portugalilaisesta keittiöstä ei löydy uuniin peltiä eivätkä he käytä leivinpaperia. Sisätiloissa ilma on todella kosteaa ja sisällä on melkein aina kylmä.
Sisällä on AINA kengät jalassa eikä taloissa ole yleensä eteistä ollenkaan. Myöskään harvoissa asunnoissa on matot lattialla. Yhdessäkään ikkunassa ei olla nähty kangasverhoja, vaan ikkunoissa on ulkopuolella peltinen ylös-alas vedettävä "verho". Kaikissa omakotitaloissa on suuret korkeat aidat ja  joillakin taloilla on turvajärjestelmät. Lähes jokaisen omakotitalon pihassa on mandariini-, sitruuna-, appelsiini- sekä omenapuita.Tarhan lähellä lenkkeilyreittien varressa on myös hautausmaa ja se on todella kaunis. Joka haudalla on kukkia. Ollaan huomattu, että monet samat henkilöt käyvät joka päivä hautausmaalla.

Me myös nähtiin yksi päivä kun siellä järjestettiin jonkun hautajaiset ja hautajaisväkeä oli aivan hirveästi, joten arveltiin että Portugalilaisten hautajaismenetelmät varmasti poikkeavat Suomalaisten hautajaisista. Hautausmaan parkkipaikalla on myös joka päivä joku myymässä kukkia haudoille. Myyjät asettelevat kukat pöydälle auton viereen ja sitten odottavat autossa josko joku tulisi paikalle ja ostaisi haudalle kukan.


Kuten pomomme sanoi, "portugali on kokonaan mutkikasta maata", ollaan me todettu sama. Töihin pyöräillessä on sata mutkaa ja paljon ylä- ja alamäkiä. Sesimbran keskusta on myös ns. jyrkänteen päällä.Kaupoissa on hurjan paljon halvempaa lähes kaikki. Alkoholit maksaa YLI puolet vähemmän kuin Suomessa. Ne kauppojen liha-ja kalatiskit on aivan järjettömiä. Kaloja ja lihoja on jokalähtöön ja vaikka minkälaista. Pitää joku päivä vähän kuvailla vaikka tiskejä, notta työkin näätte! :D
Tänään kun käytiin kaupassa Roosa yritti ostaa tupakkaa, ja sitä ei myyty siellä (???). Piti mennä erilliselle pienelle kioskin kokoiselle huoltoasemalle ostamaan Roosan röpötit. Tätäkään tapahtumaa ei voitu tehdä nolostumatta. Roosa meni kassalle ja kysyi englanniksi tupakkaa, mutta kassaneitipä ei puhunut englantia ollenkaan, ja sitten se meni ja kuulutti koko kaupassa, että puhuuko kukaan englantia. No sieltähän tuli sitten yksi ihminen ja neuvoi mistä huoltoasemalta saa tupakkaa ostettua. Kaikki tummat huliot ja margaritat ne siellä vaan tuijotti hiljaa tummilla silmillään. Tou!  Ja Roosa kun luuli, että sillä on huono englanti... Voi sitä ilon tunnetta kun löyty ihan omaa merkkiä huoltsikalta. :D

Niin ja ollaan huomattu myös, että lähes jokaisen kaupan pihassa on parkkipaikalla katokset autoille.Lopuksi päästään Roosan suurimpaan kiukunaiheeseen. Portugalissa JOKA PAIKASSA on tuplalukot. Aina yöksi tai kun kotona ei olla ovet lukitaan kolmenkertaisesti. Ovien avaus on yhtä kiroamista Roosalle, sillä se on yksinkertaisesti vaan niin vaikeaa. Avaimia pitää pyörittää lukossa satakertaa ennenkuin se aukeaa. Väsyttävän työpäivän jälkeen ei ole mitään rasittavampaa kuin se, että et jumankekka saa ovea auki, että pääsis rötkähtämään sängylle!!! No, mutta onneksi Tiina on matkassa, sillä se handlaa sen homman.. ;D


Mutta jokatapauksessa me nautitaan olla täällä erilaisista oloista huolimatta. Sopeutuvaisia likkoja kun ollaan! ;)

Huomenna meillä on illasta suunnitelmissa mennä Lissaboniin isoon ostoskeskukseen ostosreissulle ja lauantaina mahdollisesti Sesimbraan iltaa istumaan. Josko sieltä Lissabonista nyt sitten vaikka löytyis jonkinsortin posti.

ps. Roosa on niin ilonen uudesta Moon koirasta, tänään oppi menemään maahan!! Koulin siitä vielä mallikansalaisen. :) (kuvitelkaahan nuori koira ilman minkäänlaisia käytöstapoja..Joten Roosa on ilonen edistyksestä)


Moon <3


Palataas ruudulle taas viikonloppuna.. Tchau!


                                                    - Roosa & Tiina
4 kommenttia:

 1. Kuulostaa hurjalta toi liikenne ja tulee mieleen Thaimaan asfalttikahlaajat ku sikinsokin meni joa jonkinäkösellä värkillä lapsi syöttötuolissa skoottrerin päällä tms.. hui!
  Rohkeesti vaan englantia kehiin, ei siellä kukaan osaa sitä sen kummemmin (paikallisista).

  Ja rauhallisesti sit sesimbran yössä! <3

  t.iida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo liikenne todellakin on.. :o Hah niimpä! Tuntuu vaan että kaikki muut osaa puhua englantia paremmin kun itse..:D

   Mähän olen useimmiten rauhallisesti Iida. :)

   Poista
 2. Nyt kun kerran olet päättänyt sen Moon-koiran ottaa tänne suomeen matkaan,niin hyvä että se on oppinut juttuja!=) Ymmärtääkös se Moon sinun Suomen kieltä yhtään?=O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Hirmu fiksu poitsu kyllä on. Oppii niin nopeasti, kun EI KUITENKAAN Suomalaisia sanoja osaa yhtään. :)

   Poista